MIÉRT ÉPPEN SZENT DONÁT?
Szent Donát és a csopaki szőlők kapcsolata olyan közép-európai örökség, mely végigkíséri dűlőink múltját a rómaiaktól, a középkoron át egészen a Monarchiáig.
TERMŐHELY

Homokkő
Perm – 300 millió év
A perm homokkő málladékának mélyvörös színét magas hematit tartalmának köszönheti. Keletkezése idején, 300 millió évvel ezelőtt hazánk az egyenlítő mentén, a Variszkuszi-hegységrendszer ölelésében feküdt. Az ércekben gazdag magas hegyláncot a kor sivatagi éghajlata koptatta le évmilliók alatt. Vörös porát egy a mai Balaton környékén hömpölygő folyam terítette szét.

Márga
Triász – 200 millió év
A márga olyan geológiai korszakok idején keletkezett, amikor a Balaton környéke hosszú időre trópusi éghajlatú tengeri övezetté vált. A Thetis óceán szélén fekvő meleg sekélytengerben számos szigetcsoport létezett. Közéjük tartoztak az Ős-Bakony magaslatai is, melyek tartósan kiemelkedtek a tengerből. Ez az időszak egyben a dinoszauruszok virágkora is, akik benépesítették a környék lagúnáit és szárazulatait.

Bazalt
Miocén – 6 millió év
Afrika és Európa ütközése heves vulkáni aktivitással járt. A gyűrődés közben kialakuló hegygerincek közé beltengerek ékelődtek. Ilyen volt a Kárpátok közé szorult Pannon-tenger is, melyet az Ős-Duna és az Ős-Tisza hordaléka töltött fel lassan. Az egykori beltenger helyén egy tavakkal és folyókkal szabdalt meleg szavanna vidék született. 8-4 millió éve a szavannán élő gazdag állatvilág békéjét a mai tanúhegyek vulkánkitörései zavarták meg.
DŰLŐK
12 dűlőben gazdálkodunk és összesen 15 hektárról készítünk borokat csopaki, tihanyi és káli-medencei területeinkről.



ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉS
A területek változatos fekvése és talaja segíti a minőségi törekvéseinket, ahogy az is, hogy kizárólag saját szőlőt dolgozunk fel, és a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Területeink nagy részén a Hungária Öko Garancia által 763866-os lajstromszámon regisztrált, ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytatunk.

KÍMÉLETES BORKÉSZÍTÉS
A borkészítés során a minimális beavatkozás hívei vagyunk. A szüreti időpontok megválasztásakor arra törekszünk, hogy a megfelelő savtartalom mellett legfeljebb 20-as cukorfokkal kerüljön a szőlő a pincébe.
Egy szüreti napon legfeljebb egy hektárnyi szőlőt dolgozunk fel. A pincébe kerülő szőlőt bogyózzuk, a bogyókat finoman megroppantjuk, majd pár órát, esetleg egy éjszakát héjon áztatjuk. Az áztatást követően a szőlőt kíméletesen préseljük, a présből a törköly által természetesen megszűrt must pedig ülepítés nélkül kerül hűtőtartályokba, majd onnan erjesztőtartályokba, hordókba, vagy kerámiákba.
Minden szüreti nap termését külön, jellemzően spontán erjesztjük és a tavaszi fejtésekig külön is érleljük. A bor kezelésénél kizárólag természetes derítőszereket használunk, a dűlős csopakikat és a vörösöket szűretlenül palackozzuk.
